Tips ter voorbereiding

Een fotoshoot is naast leuk, toch een beetje spannend. Tenslotte sta je niet elke dag voor zo'n grote camera en je wilt er op je best uit zien. En juist omdat je dit niet dagelijks doet, is het handig om vooraf wat goede tips te hebben waardoor je overal op voorbereid bent en je je niet druk hoeft te maken om je kleding of je haar. Zo sta je zelfverzekerder op de foto en ben je minder afgeleid! Maar, blijf vooral jezelf...

Het meest belangrijke is dat je kleding aan hebt waar jij je mooi en prettig in voelt. Het maakt echt niet uit of je kleding nieuw is of dat je iets al langer hebt, als het maar niet te strak zit en past bij de look en feel van de foto's die je wilt. Wil je je ogen accentueren? Kies dan een kleur bovenkleding of een sjaal die past bij de kleur van je ogen. Drukke prints leiden de aandacht mogelijk wat af dus vermijd een combinatie van blokken en strepen. Neem bij twijfel gewoon wat verschillende shirts, jasjes, blouses of schoenen mee. Ook neutrale.

Een kledingwissel tijdens de fotoshoot zorgt voor meer variatie in het eindresultaat. Het wisselen van kleding hoeft niet lang te duren. Snelle opties zijn een andere kleur sjaal, oorbellen, vest of een colbert. Denk bijvoorbeeld aan het combineren van verschillende tinten van een kleur, dat geeft een mooi effect. En..., beter te veel mee dan te weinig!
Ga eventueel een week of twee voor de fotoshoot naar de kapper zodat je haar helemaal goed zit. Houdt make-up naturel en fris, maak jezelf niet zwaarder op dan normaal. Zorg ervoor dat je geen droge lippen hebt door ze af en toe in te smeren met Labello. En vergeet je nagels niet: knippen en vijlen is zo gedaan. Wil je je nagels bedekken met een opvallend gekleurde lak? Bekijk of het kleurtje past bij alle kleding die je mee wilt nemen.
Wil je op de foto met (water)ballonnen, confetti, een schoolbordje waar je met krijt op kunt schrijven, een stoffen slinger, houten of versierde letters..., wat dan ook? Neem gerust wat leuke accessoires mee en denk aan dingen zoals een stijlvol krukje, je gitaar of een picknickmand. Je kunt zelfs speciaal iets (laten) maken voor de fotoshoot. Dat maakt het heel persoonlijk.
Wat te eten en drinken voor tussendoor. Een paraplu. Een nagelvijl en een klein schaartje. Zonnebrandcreme. Een klein spiegeltje. Tandenstokers. Een kam of haarborstel. Een mooi kleed. Een handdoek voor als je onverwachts met je voeten in het water wilt bungelen of ineens zin hebt om samen in een waterplas te springen. Zomaar wat dingen die van pas kunnen komen tijdens een fotoshoot. En het meeste past makkelijk in een rugzak of een boodschappentas.
Zelf neem ik bij elke shoot wat voorbeeldfoto's mee ter inspiratie, maar dit mag je natuurlijk ook zelf doen. Kijk rond op websites zoals Pinterest en bewaar de foto's die je aanspreken in een apart mapje. Je kunt de voorbeelden op je smartphone bewaren of aan mij toesturen per e-mail voor de fotoshoot.