Inzicht

Jaarlijks wordt er in de media uitgebreid aandacht besteed aan verschillende stichtingen die zich inzetten voor ziektes of bijvoorbeeld brandwonden. Maar nooit aan schisis. Het is geen ernstige afwijking, maar ik ben van mening dat er meer aandacht aan besteed moet worden. Waarom moet dit veranderen? Omdat één of twee op de duizend baby's wordt geboren met een schisis. Omdat het woord "hazelip" een rotwoord is. Omdat er in deze maatschappij te weinig over bekend is. Maar vooral omdat deze aangeboren afwijking dankzij de snel ontwikkelende medische technologieën misschien over twintig jaar bijna niet meer zichtbaar is...

Vanaf jonge leeftijd om moeten gaan met operaties, beugels, spraakproblemenen, extra vatbaar zijn voor verkoudheid en oorontsteking, dagelijks omgaan met opmerkingen en pesterijen, de vele controles in het ziekenhuis en regelmatig operaties moeten ondergaan. Schisis heeft zeker niet alleen invloed op het uiterlijk, maar is gelukkig erg goed te behandelen. Met deze serie wil ik heel graag positieve aandacht geven aan het woord "schisis", meer bekendheid ervoor krijgen en Nederland kennis laten maken met een aantal mensen die het hebben. En vooral laten zien hoe gewoon, maar ook hoe mooi en bijzonder ze eigenlijk zijn.

De naam INZICHT
Het is natuurlijk een afwijking die "in het zicht is" en ik wil de maatschappij kennis laten maken met schisis door de kijker een kleine blik in het leven van de geportretteerde te geven. Dit project is voor mij heel persoonlijk, omdat ik er zelf mee geboren ben. Ik weet daardoor precies hoe onwennig en misschien zelfs ongemakkelijk het kan zijn om voor de camera te staan, maar ook hoe fijn het is om later een goede foto van jezelf te hebben.

Aanmelden? (M/V)
Ben je geboren met schisis of ben je de ouder / verzorger van een kind met schisis en lijkt het je bijzonder om mee te werken aan dit project? Stuur mij dan via de contact-pagina een e-mail met eventuele vragen en benoem je leeftijd en woonplaats. Ik werk niet vanuit een studio, daarom kom ik de foto's op een afgesproken moment bij je thuis maken.